Sigmoideoskopi

Sigmoideoskopi

 

Allmänt

En sigmoideoskopi genomförs på ungefär samma sätt som en koloskopi. Skillnaden mellan dessa två undersökningar är att vid en sigmoideoskopi undersöks endast den nedre delen av tjocktarmen. Vid undersökningen är det möjligt att se om det till exempel finns tumörer, polyper eller inflammation. Det är även möjligt att ta vävnadsprover från slemhinnan samt avlägsna polyper.

 

Före undersökningen

För att undersökningen ska bli så bra som möjligt är det är viktigt att den nedre delen av tarmen rengörs ordentligt. Detta görs med hjälp av ett preparat som heter Klyx som finns att köpa receptfritt på apoteket. Köp två stycken Klyx à 240 ml. Tag ett Klyx kvällen innan undersökningen och ett Klyx 2-3 timmar innan bokad tid. Du kan äta och dricka som vanligt inför undersökningen.

I vissa fall är dessa förberedelser inte nödvändiga. Följ instruktionerna på din kallelse eller kontakta oss om du saknar kallelse och är osäker på vad som gäller för just dig.

Under undersökningen

Vid undersökningen ligger du på vänster sida på en brits. Undersökningen börjar med att ändtarmsöppningen smörjs in med bedövningsgel. Endoskopet förs sedan in via ändtarmen och fortsätter upp till tjocktarmens nedersta del. När tarmen är tom är den sammanfallen. För att kunna genomföra undersökningen måste endoskopisten därför spänna ut tarmen något, vilket görs med till exempel vatten eller luft. Undersökningen tar ca 10 minuter och brukar inte upplevas som särskilt obehaglig.

Efter undersökningen

Endoskopisten ger besked om resultatet direkt. Om vävnadsprover tas skickas dessa för mikroskopisk analys. Analysen kan ta upp till 4-5 veckor. Efter undersökningen kan du uppleva att magen känns spänd och uppblåst på grund av luft som blåsts in i tarmen. När luften kommer ut brukar obehagen försvinna.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.